Обикновените жители на Римската империя не са правели пирове. Те даже почти не са си готвили и са предпочитали да се хранят в заведения за бързо хранене, съобщават от Газета.Ru позовавайки се на материал на Discovery News.

Археолозите са разкопали редица доказателства за тази теория, включително и котел за барбекю. А в обикновените домове кухненски съдове не са открити. Всъщност в домовете кухни е нямало.

За разлика от простолюдието, знатните хора са пирували с три смени на ястията и десерт с вино. Гастрономическите им забавления продължавали до 12 часа.

Британският археолог Пенелопа Алисон е стигнала до извода, че обикновените римляни са се хранели бързешката, практически като съвременните градски жители, по време на разкопки на жилищен квартал в затрупания от лавата и пепелта на Везувий град Помпей.

Историците чест използват данните Помпей за описване на общата култура на всекидневието в Римската империя. Времето там е спряло в 79 г. Градът е станал римски сателит още в края на 4 в.пр.н.е., лишил се е от право на самостоятелна външна политика и е станал важен пункт на търговския път „Виа Апиа", който съединявал Рим с Южна Италия. Освен това Помпей за много знатни граждани е бил нещо като резиденция и място за почивка извън столицата, където политиките на Вечния град можели да се заменят със спокойно съществуване. Затова се счита, че в Помпей римските традиции са се отпечатали особено силно.

Според Алисън, макар европейската цивилизация да дължи много от всекидневните си традиции на древноримското общество, по отношение на храната нещата не стоят така. Например се счита, че членовете на едно семейство трябва да се хранят заедно. Ако това отсъства, значи нещо в семейството куца. Но изглежда тази идея даже не е минавала през главата на римляните.

Екипът на разкопките отбелязва, че в обикновените домове е нямало отделни кухненски помещения, както и трапезна украса и блюда, каквито обикновено се ползват в пировете на знатните.

Заедно с това са намерени специални кутийки, подобни на съвременните кутии за храна. Такива има във всички къщни помещения, най-вече в спалните. „Точно както днешните деца си носят чинията в стаята, където продължават да гледат телевизия и да играят на видео игри, предполагам, че римската младеж може да си е взимала храната със себе си и да се храни, без да се отвлича от забавленията или задълженията си", представя си Алисън.

Тя е добавила, че децата може би са се хранили с робите, които изпълнявали ролята на детегледачи или педагози.

Друга находка потвърждаваща теорията е малък котел на три крака. Оценявайки конструкцията му, археолозите решили, че устройството доста често се е ползвало за барбекю или фондю.

В интервю за Discovery News, известният специалист по културата на античен Рим професор Стивън Дайсън заявява, че резултатите на Алисън напълно подкрепят собственото му мнение.

„Намирали сме многочислени своеобразни ресторанти за бързо хранене на улиците на Помпей и в други римски градове". Тези заведения са били със сергии, обърнати към улицата. В центъра на сергията съдържателите слагали торба, от която вадели напитките и готовите блюда.

Според Дайсън, „фастфуд" е станал популярен в Рим заради липсата на място в домовете на гражданите. „Повечето римляни живеели в доста ограничени по площ помещения, където просто нямало място за слагане на печки и друго оборудване". От друга страна мнозина занаятчии и дребни търговци печелели достатъчно, за да могат да си отворят собствен „хранителен бизнес" вместо да търсят къде да се хранят.