Fast Food ефект

Европа започна битката със затлъстяването с въвеждането на данък върху "вредните" храни

Fast Food ефект
Fast Food ефект
   ©  Reuters
   ©  Reuters

Често ли похапвате дюнер или парче пица в обедната почивка? Ако отговорът е положителен, имаме една лоша новина за вас - нездравословното хранене скоро може да стане скъпо удоволствие.

Поне в няколко европейски държави вече активно работят за реализирането на тази кауза. В Румъния искат да въведат допълнителен данък върху fast food продуктите, в Дания пък планират налог върху шоколада и сладкишите, в Белгия се дискутират идеи за такса върху газираните напитки... Проблемът не е за подценяване - Световната здравна организация вече предупреди, че до 2015 г. 2.3 милиарда от световното население ще бъде с наднормено тегло. В Европа броят на хората, страдащи от затлъстяване, е скочил три пъти от 1980 г. насам. И продължава да расте доста бързо, особено сред децата. Дали обаче подобни мерки като изброените по-горе наистина ще помогнат талиите на европейците да станат по-тънки, или само ще изтънят портмонетата им? Отговорът е - доста е спорно. Най-вече защото причините за затлъстяването не опират само до потребяването на нездравословни храни, а често и до финансови възможности. Именно хората с по-ниски доходи консумират по-евтините и с по-ниско качество храни и напитки, които често наричаме с английския израз junk food (нездравословна храна).

По-тънка талия, по-голям бюджет

Макар че патентът за ограничаване на консумацията на нещо чрез въвеждането на допълнителни данъци вероятно принадлежи на американците, подобни идеи не са чужди на европейците и звучат все по-силно напоследък. Румъния например е на път да се прочуе като първата страна в света, въвела официално данък върху нездравословните храни. Здравният министър на Румъния Атила Чеке обяви миналата седмица, че парите, които ще бъдат събирани като допълнителен данък от началото на март тази година, ще бъдат използвани за попълването на и без друго изтънелия покрай икономическата криза бюджет за здравеопазване. Консумацията на нездравословни храни води до голям брой заболели и по-високи разходи за лечение, а също така намалява продуктивността, влошава качеството на живот и скъсява продължителността му, аргументира се Чеке. В момента един от четирима румънци има проблеми с наднормено тегло, показват официалните данни. Според Чеке данъкът върху вредните храни може да донесе на хазната около един милиард евро приходи. Изчисленията обаче са спорни, тъй като самият размер на данъка все още не е определен. Според предложения проектозакон, който тези дни ще обсъжда румънският парламент, данъкът ще бъде налаган на фирмите, които произвеждат, внасят или приготвят храни тип fast food, сладкиши, снаксове и чипсове, както и газирани безалкохолни напитки. Целта е да се "обезкуражи консумацията на хранителни продукти с повишено съдържание на сол, мазнини, захар и на хранителни добавки", които повишават риска от сърдечни заболявания и диабет. Мерките пък са напълно в унисон с политиката на ЕС по проблемите с прехраната и наднорменото тегло, смятат от румънското правителство. Това обаче не прозвуча никак убедително за обикновените румънци, производителите на подобни храни и собствениците на ресторанти за бързо хранене, които най-силно ще бъдат засегнати от мярката, ако тя бъде одобрена от парламента. Според румънския бизнес всекидневник Ziarul Financiar лидерът на fast food пазара в Румъния, американската верига McDonald's, например е имала оборот от 108 млн. евро за 2008 г. (което е с 30% повече от предходната година). Спорно е и по какви критерии точно ще се определя кои храни са вредни и кои не. Както каза пред "Капитал" Кармен Лупулец, маркетинг мениджър на KFC Romania, към настоящия момент не съществува списък на нездравословните храни и никой не е в състояние да каже какво точно попада под определението на здравното министерство за нездравословна храна.

Ах, тази сладка отрова

Датското правителство също планира да използва фискални мерки, за да накара населението на страната да започне да се храни по-здравословно. От средата на тази година датските лакомства вероятно ще станат най-скъпите в Европа, тъй като властите в Копенхаген планират да въведат данък върху сладоледа, шоколада и сладкишите. Приходите от него ще са около 200 млн. евро годишно. Миналата година Дания въведе допълнителна такса и върху подсладените газирани напитки. Под ударите на закона вероятно ще попаднат и други, богати на мазнини храни като сирене, масло, маргарин и олио, с което страната ще заеме първо място в ЕС по данъци върху нездравословните храни. Експертите обаче оспорват ефективността на тази мярка, като смятат, че е по-вероятно датчаните да започнат да си купуват подобни продукти в съседните страни за сметка на по-скъпите домашни стоки. Така нито населението ще стане по-стройно, нито местните производители ще имат шанс пред конкуренцията отвън.

Въвеждането на данък върху шоколада се появи като идея и във Великобритания. Британците консумират средно по 8 кг годишно от сладките блокчета, а според местните лекари това е една от причините населението да трупа нездравословно количество сантиметри около талията. Битка срещу подсладените напитки пък се готви в Белгия. По данни на белгийските учени от 20% до 30% от белгийците страдат от наднормено тегло, включително всяко пето дете. Работна група от Itinera Institute предложи да се въведе данък върху напитките с високо съдържание на захар, а събраните средства в регионалните бюджети да се насочат към програми за борба с наднорменото тегло. В Испания пък планират да ограничат употребата на частично хидрогенизирани мазнини - мярка, която вече приеха в Австрия и Дания.

Тъй като опитите за налагане на ограничения чрез въвеждането на допълнителни данъци дадоха спорен резултат при цигарите - заклетите пушачи така и не спряха да димят, мнозина оспорват този подход при нездравословните храни. В Германия например се чуват гласове излъчването на реклами на сладкиши да бъде забранено по време на детските програми.

Просто идея?

Макар че очевидно не е единствена, Румъния привлича най-силно внимание с планираните анти fast food мерки. Ефектът от тях обаче беше оспорен от бизнеса. А и не само. Обикновените румънци така и не вярват, че събраните по този начин пари ще отидат наистина за здравеопазване, а няма да бъдат използвани за запълване на други дупки в бюджета. Според председателя на румънската Федерация на синдикатите в хранителната индустрия Драгош Фрумосу подобен данък ще доведе до увеличаване на цените и преместване на дейността на много от международните вериги в други страни, което пък само ще увеличи на вноса на такива храни. "Това не е ненормална такса. Всяка храна, с която се прекалява, е вредна. Ако сложим такса, за да намалим потреблението, това е лудост. Искат да унищожат хранителната индустрия", коментира той пред румънските медии. "Ние все още не знаем дори дали KFC е част от плановете на правителството за налагането на подобен данък", коментира Кармен Лупулец. Според Лупулец никой до този момент не се е свързвал с компанията, за да обсъди този данък въпреки обещанията на правителството, че ще има дискусии с представители на бизнеса.

Дали румънското правителство ще успее да прокара тази мярка, съвсем не е ясно. Като индикация в тази посока бяха възприети думите на финансовия министър Себастиан Владеску. "За момента няма взето решение, това е само идея", каза той пред румънската агенция "Медиафакс". А както показва американският опит, намеренията за fast food ограничения могат дълго време да си останат само намерения.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 3

    Глупостите на политиците с благи намаления, край нямат, и всичко е за парета, които после не знаят какво да правят.... ама който е прост, то е за дълго.....

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 2

    Принципно това е много добра идея - като увреждат здравето на хората, после те трябва да плащат лечението им. Но всичко трябва да става напълно прозрачно - трябва да има ясни критерии кое е junk food и кое не.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-@
    Y.Y.
    • - 10
    • + 4

    Всичко е ясно от поне двадесетина години, когато политическата мафия започна (абсолютно научно необоснована) атака срещу сравнително безвредното тютюнопушене. Логиката е елементарна:
    1. С тотално ограничаване правата на гражданите намаляваме два до четири пъти пушачите.Постигаме няколко ефекта:
    1.1. Изхарчваме неконтролируемо огромно колиество бюджетни пари за борба с тютюнопушенето.
    1.2. Наркоманите се увеличават три и повече пъти. Директни и бързи необлагаеми печалби, особено като подкрепим производството в Афганистан, Косово, Южна Америка и т.н. Освен това печелим работни места за борба с наркобосовете и пласьорите, лекуване и профилактика на наркоманството, социални програми и т.н.
    1.3. Затлъстелите се увеличават два до четири пъти. В бъдеще ще носи все повече приходи. Необходимо е да се въведат допълнителни данъци върху масовите евтини храни. В по-дългосрочен план допълнително здравно осигуряване за всички с наднормено тегло. По-високи цени на билетите в транспорта за дебелите. Значителни печалби от продажби на безсмислени и безполезни средства за отслабване, от "лекарства", от дебелариуми.
    1.4. Тютюнопроизводителите стават наркопроизводители.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Jogy
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "Y.Y.":

    "сравнително безвредното тютюнопушене" - нещо си се сбъркал, мой човек

    то е вредно, хем за пушача, хем за околните - и затова трябва да се забрани.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4

    До коментар [#4] от "Jogy":трябва да се забранят конете с капаци както и глупаците, това определено, а за дебелаците коне с капаци, те задниците с габарит на фолксваген костенурка, просто трябва да спрат да се тъпчат като патета с горещи говна.... и ще са вталени колкото трябва.... пробелмът е в лакомите дебелаци - лапачи, а не в в самата лапачка (с малки под 5% медицински изключения).......

    Нередност?
  • 6
    antropos avatar :-|
    antropos
    • + 4

    Вероятният ефект ще бъде нулев,точно както стана със забраната да се продават определен вид закуски в училищните лавки.Резултатът е,че повечето малки училища останаха без лавки,никой не работи за този,който клати гората.Освен това се увеличи рискът за самите ученици -за да закусят посещават заведения извън ограничителната зона.Нарущава се ритъмът на учебния процес,често се пресичат оживени кръстовища,което е проблем.

    Нередност?
  • 7
    ispor avatar :-|
    ispor
    • + 3

    Поредната Евро-глупост,която има една единствена цел-да увеличи властта и доходите на чиновника за сметка на бизнеса и потребителите.Бюрокрацият в Европа е тумор,който се разраства всеки ден и по всеки повод,и все-повече ограничава нормалното функциониране на икономическия организъм.Изхода от подобен процес е ясен-срив на организма.Лакомията на евробюрократите ще опропасти прекрасната идея за свободна европейска икономическа зона!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    realisti4no
    • + 2

    ispor го е казал най-правилно - ЕС отива натам, от където ние се връщаме - към ТОТАЛитаризъм. Тази е поредната глупост - данъците непрекъснато се увеличават, многжат се и стават все по-сложни и по-сложни. Не успяха с налагането на ТОТАЛитаризъм директно и сега ни го пробутват малко по малко под предлог, че ни пазят от самите нас.

    Нередност?
  • 9
    radon avatar :-|
    Radon
    • + 1

    До коментар [#6] от "igr81":

    А тогава решението какво е ? Надали да останат чипсовете и баниците в лафките ?

    Този спор не е много много за тази тема, но ...

    :)

    Нередност?
  • 10
    ujd47587961 avatar :-|
    Filip Stanev

    До коментар [#3] от "Y.Y.":

    "сравнително безвредно",
    т.е. безвредно ли е да дишам дима на всички хора
    /започнали да пушат по незнайна причина/,
    в кафета ,ресторанти , по спирки , на улицата ...
    Поне непушачите трябва да имат избор.

    В ЕС фаст фууд е най-евтината храна и респективно най-нездравословната.
    Тук вече ситуацията опира и до финансовите възможности. Просто в БГ тези заведения са сравнително отскоро и ефекта на затлъстяване още не се забелязва.

    Нередност?
Нов коментар