Свързани новини

31.03.2009 17:27

Дюнерът – бързата закуска

Видян 4470 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дюнерът е една от най-любимите бързи храни у нас, но и твърде много оспорвана. Колкото и вкусна и бързо да засища глада, ориенталската гозба съдържа шокиращо количество сол и мазнини, а и много често се прави от некачествено и дори с неизвестен произход месо. До това становище първи стигнаха санитарните служби във Великобритания. Резултатите от проведено от тях изследване сочат, че само в една порция дюнер се съдържа 98% от препоръчителната дневна дажба сол на човек. Освен това в един среден дюнер има 1000 калории, което е половината на калориите, които една жена трябва да поема на ден, както и с 50% повече от препоръчителното количество мазнини дневно.


Два дюнера седмично могат да убият човек от инфаркт само за десет години, предупреждават още британски специалисти. Ако ориенталската гозба тежи 400 грама, това означава, че мазнината в него е една четвърт от ястието. По-голямата част от тази мазнина е наситена, което води до повишаване на холестерола и втвърдяване на артериите.


Изследване, което разгледало 150 бързи храни, сред които китайски и индийски ястия, пица, хамбургер и пържени картофи, доказва, че ориенталското ястие заема първо място в класацията. Оказало се, че сред тях дюнерът е най-нездравословен. Въпреки това много хора го предпочитат, като бърза и евтина закуска.


За приготвяне на бързото ястие се използва специален хляб, който е по-различен от традиционния и доста по-тънък. Обикновено майсторът-дюнерджия прави своя хляб. В него се добавя предимно месо. Класическият дюнер се прави от овче, агнешко и по-рядко от пилешко. То е придружено от прясно нарязани домати, картофите и други зеленчуци, заляти със специален сос.


В България най-често дюнерът се прави от арменци, което допринася за още по-голямата екзотичност на ястието. Цената на ориенталското изкушение варира между 2.00 и 3.50 лв. в зависимост от големината и мястото, където се продава. В подлеза на НДК пък се предлагат дюнери, които се различават от другите, защото към тях е добавен и ориз. Иначе бързата храна вече се предлага почти на всяка крачка и набира все по-голяма популярност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв