В съвременното общество все повече се обръща внимание на храненето, на това доколко (не)здравословно е то и какви са последствията му – както преките, така и непреките. Като важен елемент от съвременната култура и хранене, фаст фууд ресторантите са подложени на натиск да приведат менютата си в унисон (поне частичен) с изискванията за здравословно хранене.

 

Отношението към бързата храна се променя – от етапа на „бързина преди всичко“ преминаваме в този на „високи очаквания“. Може би е естествено, че промяната започва от родината на бързата храна – САЩ. В Ню Йорк, журналистът Марк Битман забелязва постепенната промяна в ресторантите за бързо хранене и асортимента от предлагани ястия. Според него нискокалоричните и вегетарианските ястия могат все по-често да бъдат забелязани в менютата. Нещо повече, растителните заместители на месото стават все по-хранителни и вкусни.


NEWS_MORE_BOX

 

Според Битман, да се отговори на новите изисквания на клиентите е от решаващо значение за оцеляването на бранша, така че можем да очакваме още съществени промени в бъдеще. През последните години, фаст фууд индустрията се опитва да се нагоди към повишените изисквания на обществото, инвестирайки милиарди долари в разработването на по-здравословни алтернативи на големите количества мазнини и сол, съдържащи се в повечето бързи продукти. Някои вериги дори правят съществени компромиси и отстъпления от класическата концепция за бърза храна – бърза и евтина, повишавайки качеството, но и времето за приготвяне и дори цената – някои менюта достигат 15 – 20 долара – сериозна сума, дори по американските стандарти. Всичко в името на по-здравословното хранене.

 

Битман отправя призив към големите вериги да изоставят евтините изкуствени оцветители и подсладители. Според него е възможно да се предлагат евтини, нискокалорични храни, приготвени бързо от изцяло естествени съставки.

 

Въпреки всичко, промените в положителна насока са все още в начален етап. Скорошно изследване доказа, че повечето детски менюта във веригите за бързо хранене имат прекалено високо съдържание на мазнини и захари и, съответно – калории.